Contactlenzen op medische indicatie

Contactlenzen die zijn aangemeten op basis van een medische indicatie kunnen een oplossing zijn voor een oogaandoening. Deze medische indicatie krijgt u als er met lenzen een grotere verbetering van het gezichtsvermogen kan worden bereikt dan met brillenglazen.

De meest voorkomende medische indicaties zijn bij deze oogaandoeningen:

 • een hoge plus- of minsterkte:
  • tot 18 jaar: vanaf -6.00 en vanaf +6.00
  • 18 jaar en ouder: vanaf -10.00 en vanaf +10.00
 • een hoge cilinder: vanaf -4.00
 • anisometropie: minimaal 4 dioptrieën verschil tussen linker- en rechteroog
 • keratoconus (stoornis in hoornvlies)
 • nystagmus (trillende oogbewegingen)

Gekleurde of ingekleurde lenzen bij:

 • achromatopsie (waarbij je geen kleuren kunt zien)
 • albinisme
 • irisaandoeningen

Het kan zijn dat u een oogaandoening heeft die hier niet bij staat. Neem contact met ons op om te horen of we iets voor u kunnen betekenen. 

 

Samenwerking oogarts

Als we u contactlenzen aanmeten op medische indicatie, dan werken we hierbij nauw samen met de oogartsen. Het voordeel van onze optiek is dat de lijnen kort zijn. Er is altijd een oogarts in de buurt. Als we lenzen bij u hebben aangemeten, geldt dat er regelmatig controles plaats vinden. We informeren de oogarts over de controles en resultaten en kunnen overleggen als dit nodig is. Zo kunnen we u optimale oogzorg bieden.

 

Kosten en vergoedingen

U kunt recht hebben op een vergoeding van uw lenzen vanuit de basisverzekering. Wij kunnen uw declaratie digitaal indienen bij uw zorgverzekeraar. Check wel uw polis of uw zorgverzekeraar een contract met ons heeft afgesloten of laat dit door ons nakijken.

De kosten voor het aanmeten en voor de vloeistoffen worden niet vergoed. Deze kosten moet u zelf betalen.

Eigen risico en wettelijke eigen bijdrage
Lenzen op basis van medische indicatie vallen onder het eigen risico. Let er op dat als u uw eigen risico nog niet (volledig) heeft aangesproken, dat het bedrag dan bij u in rekening wordt gebracht.

De wettelijke eigen bijdrage is een bedrag wat u zelf moet betalen. In 2020 is dit € 59,- per lens.

 

Meer informatie

Heeft u een vraag over medische indicatie, contactlenzen, kosten of vergoedingen? Bel 050 – 368 22 22 of stuur een e-mail: contactlenzen@omc-hanzekliniek.nl

 

Vragen?

Wilt u meer weten over contactlenzen op basis van medische indicatie? Heeft u een medische indicatie en wilt u graag een afspraak maken? Bel ons of stuur een e-mail:

Neem contact op