Omgaan met contactlenzen

Goed onderhoud en gebruik zijn essentieel voor een optimaal comfort van uw contactlenzen. Hier een aantal tips die het omgaan met contactlens makkelijk maken.

Schoonmaken
Het zorgvuldig schoonmaken van uw contactlenzen is noodzakelijk om infecties te voorkomen, zoals Acanthamoebe Keratitis. Het is van belang voor het schoonmaken uw handen zorgvuldig met zeep en warm water te wassen. Leg de lens in de palm van uw hand en voeg wat vloeistof toe. Wrijf de lens heel voorzichtig schoon met een horizontale beweging. Spoel de lens na met vloeistof. Lees alle hygiëne-adviezen op een rij.

Inzetten
Houd uw oogleden met duim en wijsvinger goed geopend. Plaats de lens in het midden van uw oog. Kijk naar beneden en laat het onderste ooglid langzaam los. Laat daarna rustig het bovenste ooglid zakken.
Bekijk hier een instructiefilm.

Uitnemen
Houd uw oogleden aan de wimpers goed geopend. Controleer of uw lens los op het oog zit. Als dit niet zo is, knipper dan een paar keer stevig met uw ogen. Leg uw wijsvinger op de lens en haal deze naar beneden. Met uw duim en wijsvinger kunt u de lens voorzichtig uit uw oog nemen. Deze methode geldt alleen voor zachte lenzen.

Bewaren
Vul de lenshouder iedere avond met schone vloeistof. Leeg iedere ochtend de lenshouder en laat deze drogen. De lenshouder dient elk half jaar vervangen te worden.

Overige tips

 • Neem voor het slapen altijd uw lenzen uit. Slapen met lenzen kan schade aan uw oog veroorzaken.
 • Zet uw contactlenzen pas in nadat u make-up of crème heeft aangebracht. Verwijder de make-up pas als u de lenzen heeft uitgenomen.
 • Daglenzen zijn heel eenvoudig in gebruik. U gooit ze aan het einde van de dag gewoon weg en gebruikt de volgende dag een nieuw paar daglenzen.

Acanthamoebe Keratitis (hoornvliesontsteking)

Acanthamoebe Keratitis is een ernstige, zeer pijnlijke ontsteking aan het hoornvlies. Het bovenste doorzichtige laagje van het hoornvlies is geïnfecteerd. Deze infectie wordt veroorzaakt door de Acanthamoebe parasiet.

Deze parasiet komt algemeen voor in meren, zeeën en rivieren, maar ook in grondwater, leidingwater en zwembaden. Normaal gesproken wordt u niet ziek van deze parasiet, maar het kan wel infecties veroorzaken. Vooral dragers van (zachte) contactlenzen lopen meer risico om een infectie te krijgen en mensen met een beschadiging in het oog. Lees verder

Alle hygiëne-adviezen op een rij

Hier vindt u alle belangrijke hygiëne-adviezen:

 • Was uw handen met zeep en water voordat u uw lenzen in- of uitdoet
 • Doe iedere dag nieuwe lenzenvloeistof in de contactlenshouder
 • Vervang de contactlenshouder iedere 3 maanden
 • Maak uw contactlenzen schoon met lenzenvloeistof
 • Gebruik geen lenzenvloeistof dat over de houdbaarheidsdatum is en/of dat al te lang open staat
 • Maak uw contactlenzen nooit schoon met kraanwater of speeksel
 • Doe uw contactlenzen uit voor het slapen
 • Doe uw contactlenzen uit voor het douchen, baden, zwemmen en saunabezoek
 • Vervang uw contactlenzen op tijd

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor het (her)aanmeten van contactlenzen of een contactlenscontrole? Plan hier uw afspraak. 

Afspraak plannen