Omgaan met contactlenzen

Goed onderhoud en gebruik zijn essentieel voor een optimaal comfort van uw contactlenzen. Hier een aantal tips die het omgaan met contactlens makkelijk maken.

Inzetten
Houd uw oogleden met duim en wijsvinger goed geopend. Plaats de lens in het midden van uw oog. Kijk naar beneden en laat het onderste ooglid langzaam los. Laat daarna rustig het bovenste ooglid zakken.
Klik hier voor het bekijken van een instructiefilm.

Uitnemen
Houd uw oogleden aan de wimpers goed geopend. Controleer of uw lens los op het oog zit. Als dit niet zo is, knipper dan een paar keer stevig met uw ogen. Leg uw wijsvinger op de lens en haal deze naar beneden. Met uw duim en wijsvinger kunt u de lens voorzichtig uit uw oog nemen. Deze methode geldt alleen voor zachte lenzen.

Schoonmaken
Het zorgvuldig schoonmaken van uw contactlenzen is noodzakelijk om infecties te voorkomen. Het is van belang voor het schoonmaken uw handen zorgvuldig met zeep en warm water te wassen. Leg de lens in de palm van uw hand en voeg wat vloeistof toe. Wrijf de lens heel voorzichtig schoon met een horizontale beweging. Spoel de lens na met vloeistof.

Bewaren
Vul de lenshouder iedere avond met schone vloeistof. Leeg iedere ochtend de lenshouder en laat deze drogen. De lenshouder dient elk half jaar vervangen te worden.

Overige tips
Slapen: Neem voor het slapen altijd uw lenzen uit. Slapen met lenzen kan schade aan uw oog veroorzaken.

Cosmetica: Zet uw contactlenzen pas in nadat u make-up of crème heeft aangebracht. Verwijder de make-up pas als u de lenzen heeft uitgenomen.

Daglenzen: Daglenzen zijn heel eenvoudig in gebruik. U gooit ze aan het einde van de dag gewoon weg en gebruikt de volgende dag een nieuw paar daglenzen.