Kinderen

Oogproblemen herkennen bij kinderen

Kinderen geven zelf meestal niet aan slecht te kunnen zien. Vaak zijn het anderen die signalen opvangen die kunnen wijzen op oogproblemen. De meest voorkomende signalen zijn:

 • Klachten over vermoeide of prikkende ogen;
 • Regelmatig last van hoofdpijn;
 • Scheel kijken;
 • Vlak voor de televisie gaan zitten;
 • Boek of speelgoed dat te dicht bij het gezicht gehouden wordt;
 • Als ogen worden samengeknepen om het schoolbord goed te kunnen zien;
 • Als de ogen "wiebelen";
 • Als er oogafwijkingen in de familie voorkomen.

Mocht verder onderzoek nodig zijn dan kunt u ook terecht bij onze orthoptist of bij een van onze oogartsen. Daarvoor heeft u een verwijzing van de huisarts nodig. Heeft u een verwijzing? 

> Maak een afspraak

Bijziendheid bij kinderen (Myopie Management)

Steeds meer kinderen en jongeren worden bijziend. Kinderen met hoge bijziendheid (myopie) lopen een grotere kans om later slechtziend of blind te worden.

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat kinderen die veel buiten zijn, minder bijziend zijn. Ouders wordt aangeraden om hun opgroeiende kinderen minimaal 2 uur per dag buiten te laten zijn. Dit staat beschreven in de 20-20-2 leefstijlregel. De 20-20-2 leefstijlregel helpt om bijziendheid bij kinderen zoveel mogelijk te remmen.

Er zijn meerdere mogelijke behandelingen die myopie proberen te remmen. Veel is nog onbekend over deze behandelingen. Daarom wordt er uitvoerig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking en resultaten. We willen ouders wel iets aanbieden om te proberen de myopie bij hun kind te remmen. Behandelopties bij OMC HanzeKliniek zijn:

 • atropine oogdruppels 
 • de myopielens

Deze behandelingen lichten we hier toe.

Lees verder

Kinderbrillen

De meeste kinderbrillen hebben kunststofglazen in plaats van mineraal glas. Kunststof glazen zijn niet alleen lichter, maar ook praktisch onbreekbaar. Daardoor zijn kunststofglazen een stuk veiliger voor kinderen.

Voor kinderen hebben wij een leuke collectie monturen van merken zoals Vingino, Lookino, Milo & Me, LiuJo, Essikids, Titanflex, Vogue en RayBan.

 

Henk Werkman, opticien bij OMC HanzeKliniek:

"Kinderen die bij de orthoptist zijn geweest kunnen meteen bij onze kindermonturen kijken. En, soms kunnen we de bril helemaal klaar maken zodat ze naar huis kunnen met de gloednieuwe bril op hun neus. Leuk voor de kinderen en makkelijk voor de ouders, die hoeven niet meer op pad voor een bril." 


Vergoeding
Brillenglazen voor kinderen worden soms (deels) vergoed vanuit de basisverzekering. U komt voor vergoeding in aanmerking als uw kind één van deze oogaandoeningen heeft:

 • een hoge plus- of minsterkte: vanaf -6.00 en vanaf +6.00
 • een hoge cilinder: vanaf -4.00
 • minimaal 4 dioptrieën verschil tussen linker- en rechteroog (anisometropie) 

Wettelijke eigen bijdrage
De wettelijke eigen bijdrage is een bedrag wat u zelf moet betalen. In 2020 is dit voor kinderen tot 18 jaar € 59,- per brillenglas, met een maximum van € 118 per kalenderjaar.

Brillenglazen voor kinderen vallen niet onder het eigen risico.

OMC KidsPlan

Het OMC KidsPlan is speciaal voor kinderen tot en met 12 jaar. In het KidsPlan bespaart u op de kosten voor de bril van uw kind en daarnaast biedt het nog andere leuke extra's.

OMC HanzeKliniek heeft het KidsPlan ontwikkeld omdat een kinderbril vaak extra kosten met zich mee brengt. De ogen van kinderen kunnen bijvoorbeeld in korte tijd van sterkte veranderen of door spelen of sporten kunnen glazen beschadigen. 

U spaart in het KidsPlan voor de brillen van uw kind en u krijgt onder andere gratis nieuwe glazen bij sterkteverandering binnen 1 jaar en 50% korting op vervanging van beschadigde glazen.

U betaalt maandelijks een vast bedrag van € 6. Na iedere 18 maanden kunt u een nieuwe, complete kinderbril uitkiezen van een kwaliteitsmerk uit de geselecteerde OMC Kidscollectie*.

Stap nu in het OMC KidsPlan en u ontvangt direct 10% korting op de aanschaf van een complete kinderbril.

Lees meer over het OMC KidsPlan

Maak een afspraak