Veelgestelde vragen over contactlenzen

 • Kan iedereen lenzen dragen?

  Tegenwoordig is 90% van de mensen geschikt om contactlenzen te dragen. Vooral omdat er veel is veranderd op het gebied van contactlensmaterialen. De moderne lensmaterialen laten veel meer zuurstof door dan vroeger (tot 5x zoveel!) en zijn dan ook zeer geschikt voor onze moderne levensstijl, waarbij we veel beeldschermwerk doen. Dit resulteert niet alleen in een beter comfort maar ook in een langere draagtijd.

 • Is een contactlenscontrole nou wel nodig?

  De controle is nodig, omdat de sterkte van uw ogen kan veranderen. Daarnaast zijn uw contactlenzen onderhevig aan slijtage en vervuiling. Hierdoor neemt het draagcomfort af. Dit merkt u voornamelijk door kleine oogirritaties, lichtgevoeligheid, verminderd zicht en het "vet slaan" van de lenzen. De gekwalificeerde optometrist of contactlensspecialist controleert de ogen en contactlenzen op negen punten.

  Ook als u uw lenzen elders koopt kunt u bij ons terecht voor deze controle. Vraag naar de exacte prijs voor uw controle.

 • Welke contactlens is het beste voor mijn ogen?

  Dat hangt in de eerste plaats van jezelf en je ogen af: natuurlijk zullen de sterkte en de hoornvlieskromming bepalende factoren zijn. Echter, net zo belangrijk is: wanneer je ze wil gebruiken, hoe vaak, in welke werkomgeving, of je medicatie neemt enzovoort. Voordat je start met lenzen, vragen wij je om ons hierover meer informatie te geven. Zo kunnen we, nadat alle metingen zijn gedaan, samen de beste lenzen voor je kiezen.

 • Moet ik elke dag mijn lenzen reinigen?

  Ja, contactlenzen zijn gevoelig voor bacteriën en komen in aanraking met allerlei vuil. De huidige vloeistoffen vragen weinig tijd en desinfecteren prima. De meeste zachte lenzen hebben tegenwoordig wel een passende vloeistof nodig. Let er wel op dat de vloeistof en de contactlens elkaar niet tegenwerken. Dit veroorzaakt vaak klachten zoals droogheid en irritatie. Daglenzen hoef je natuurlijk niet schoon te maken, want hiervan neem je elke dag een nieuw paar.

 • Zijn contactlenzen schadelijk voor mijn ogen?

  Nee, contactlenzen kunnen geen schade toebrengen aan uw ogen indien aan de volgende voorwaarden voldaan wordt: een goede lensaanpassing, regelmatige controles (min. 1x per halfjaar voor zachte lenzen en min. 1x per jaar voor harde lenzen) en vooral een goede lenshygiëne. Ook is het belangrijk dat u uw lenzen op tijd vervangt. Vergeet ook niet dat een lens die jaren geleden aangepast is, misschien op dit moment niet meer het meest perfecte lenstype voor uw ogen is. Misschien heeft u ondertussen andere leef- en werkomgevingen of andere behoeftes.

 • De oogarts heeft mij geadviseerd geen contactlenzen (meer) te dragen, toch wil ik wel contactlenzen (blijven) dragen. Kan dit?

  Als er vanuit onze oogartsenpraktijk het advies gegeven wordt om, vanwege gezondheidsredenen geen contactlenzen meer te dragen, dan volgen wij hierin het beleid van onze oogartsen. Met het oog op kwaliteit staat het effect van onze dienstverlening altijd voorop.