Minder zien

Soms hebt u het zelf niet eens door. Minder zien overkomt mensen vaak heel geleidelijk. De bladeren in de boomtoppen vormen een groene vlek. Of het telefoonscherm moet steeds dichterbij of verderaf om teksten goed te kunnen lezen.

Het advies is om elk jaar uw ogen te laten controleren. Dat geldt voor volwassenen, en ook voor kinderen. Zo voorkomt u vervelende problemen zoals wazig of onscherp zien. Bij onbehandelde ver- of bijziendheid kunnen ook klachten als hoofdpijn en duizeligheid optreden.

Maak een afspraak

Minder zien van dichtbij (verziendheid)

U ziet veraf alles goed, maar wat dichterbij is ziet u wazig of onscherp. U bent verziend. Wazig zien op korte afstand kan gecorrigeerd worden met een bril met plus-glazen of plus-contactlenzen. Als dit op latere leeftijd ontstaat (vanaf ongeveer 40 jaar), dan noemen we dit ouderdomsverziendheid (presbyopie). U heeft dan een leesbril nodig.

Minder zien veraf (bijziendheid)

U ziet dichtbij alles goed, maar wat verder weg is ziet u wazig of onscherp. U bent bijziend. Wazig zien op afstand kan gecorrigeerd worden met een bril met min-glazen of min-contactlenzen.

Wazig zien door vermoeidheid

Als u geen bril of contactlenzen draagt of als deze de verkeerde sterkte zijn, ontstaat visuele vermoeidheid. De ogen zijn letterlijk moe van het constant scherpstellen. Onze oogspecialisten kijken of de sterkte bijgesteld moet worden. Andere adviezen kunnen oogdruppels zijn, een leesbril of een beeldschermbril.

Beter zien begint bij een deskundige oogmeting

Voor oogmetingen en oogonderzoeken kunt u bij onze oogspecialisten terecht: de opticien, de contactlensspecialist of de optometrist. Bij een oogmeting bepalen zij de sterkte en afwijking. De opticien of contactlensspecialist helpt bij het vinden van de juiste bril of het aanmeten van de juiste contactlenzen. Ook meten zij uw oogdruk en als het nodig is wordt u doorverwezen naar de oogarts. Oogaandoeningen, zoals staar of glaucoom, zijn op deze manier tijdig te signaleren.

Plan uw afspraak >

Henk Werkman_rond 2.jpg

Opticien Henk Werkman: 

OMC HanzeKliniek huisvest verschillende oogheelkundige disciplines. Als ik zie dat een bril de zichtproblemen niet zal verhelpen, dan kan ik een oogarts vragen om mee te kijken. Andersom komt het ook voor, dat een oogarts mij of een andere opticien vraagt om mee te kijken bij een patiënt.