Er wordt veel onderzoek gedaan naar het remmen van toenemende myopie, onder andere door het Erasmus Oogziekenhuis in Rotterdam (meer informatie: www.myopie.nl). Er zijn verschillende methoden die toenemende myopie mogelijk kunnen remmen en uit onderzoeken kwamen positieve resultaten. Er is echter nog niet voldoende bewijs om deze methoden als standaardtherapie in te zetten. Wel willen we deze methoden toelichten en u de mogelijkheid bieden om te proberen de myopie te remmen.
De mogelijke behandelingen bij OMC HanzeKliniek om myopie bij kinderen te proberen te remmen zijn:
- Leefstijladvies: 20-20-2 regel
- Atropine oogdruppels
- Myopielens
Deze behandelingen zijn naast elkaar toe te passen. Hieronder worden de behandelingen toegelicht.
De 20-20-2 leefstijlregel
OMC HanzeKliniek adviseert altijd de 20-20-2 regel voor kinderen:
20 minuten op een scherm gekeken,
20 seconden pauze voor het oog door veraf te kijken, en
2 uur per dag buiten zijn (bijvoorbeeld wandelen, fietsen of spelen)
Kijkt uw kind van dichtbij naar een scherm? Zorg dan voor een afstand van minimaal 30 centimeter en neem elke 20 minuten een pauze. Daarnaast luidt het advies voor opgroeiende kinderen om minimaal 2 uur per dag buiten te zijn - in de weekenden zelfs langer (minimaal 15 uren per week).
Uit bevolkingsonderzoeken is gebleken dat kinderen die veel buiten zijn, minder bijziend zijn. Buiten is er 15x meer licht dan binnen. Veel licht zorgt ervoor dat het netvlies dopamine aanmaakt; een stofje dat de groei van het oog afremt.
Atropine oogdruppels
Werking
De werking van atropine op de remming van de groei van het oog is (nog) onbekend. Atropine zorgt voor pupilverwijding en ontspanning van de oogspieren die helpen om het zicht scherp te stellen.
Hoge doseringen (0,5% tot 1%) werken beter dan lage doseringen, maar geven ook meer bijwerkingen. Bekende bijwerkingen zijn lichtgevoeligheid en wazig zien dichtbij. Ook is er een rebound fenomeen bekend bij deze hogere doseringen: een versnelde groei van het oog na het stoppen met de atropine. Vooral bij hoge concentraties atropine heeft uw kind waarschijnlijk een multifocale bril of leesbril nodig.
Behandeling
De oogarts start een behandeling altijd met een lage dosering atropine (0,01%). Als na controle blijkt dat deze dosis te weinig verbetering biedt, kan een hogere dosering worden voorgeschreven. De eerste controle vindt plaats na 1 week. Daarna vindt elke 6 maanden een controle plaats door de orthoptist om de oogsterkte te meten en te kijken of er aanpassingen nodig zijn in het druppelen.
Deze controles worden door de orthoptist gedaan onder supervisie van de oogarts. Eén keer per jaar vindt er ook een controle plaats door de oogarts. De duur van de behandeling hangt af van leeftijd en brilsterkte, maar wordt geschat op minimaal 3 tot 5 jaar.
Vergoeding
Atropine oogdruppels worden vergoed vanuit de basisverzekering. Brillen of contactlenzen worden over het algemeen niet vergoed. In sommige gevallen is er een gedeeltelijke vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende verzekering. Check de polis van uw zorgverzekering of u een vergoeding kunt krijgen, of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
Myopielens
Werking
Als je bijziend bent en een goed corrigerende bril of contactlenzen draagt, dan worden de centrale lichtstralen die het oog binnenkomen als brandpunt op het netvlies afgebeeld. De perifere lichtstralen worden dan juist niet op, maar achter het netvlies gebracht. Deze brandpunten achter het netvlies geven het oog een prikkel om daarnaartoe te groeien, waardoor het oog dus langer en meer bijziend wordt. Met een bril en ‘gewone’ contactlenzen kan myopie niet geremd worden.
De myopielens is een zachte contactlens die speciaal ontwikkeld is voor het beheersen van de groei van het oog. Deze lens heeft een uniek profiel, waarbij het kijken in de verte centraal gecorrigeerd wordt. Om het centrale deel zit een ring. Deze ring zorgt ervoor dat de perifere brandpunten niet achter het netvlies terechtkomen, maar vóór het netvlies. Hierdoor neemt de prikkel van het oog af om naar de verder weg gelegen perifere brandpunten te groeien. Het oog heeft minder de neiging tot groeien.
Behandeling
De myopielens is een daglens met een sterkte tot -6.00. Voor sterktes hoger dan -6.00 en cilindersterktes hoger dan -1.00 is er een myopielens die na 2 tot 3 maanden vervangen moet worden.
Er geldt geen minimumleeftijd voor het dragen van contactlenzen. Zelf de lenzen in kunnen doen is belangrijk. Andere voorwaarden zijn dat uw kind de verantwoordelijkheid aan kan om de lenzen regelmatig te dragen, op tijd te verwijderen en indien van toepassing, goed schoon te houden.
Kinderen jonger dan 12 jaar hebben 2 controlemomenten: eerst bij de orthoptist zonder de contactlenzen (zachte lenzen minimaal 12 uur voor het onderzoek uitdoen en harde lenzen minimaal 24 uur) en een bij de optometrist met de contactlenzen in. Voor kinderen van 12 jaar en ouder is controle bij de optometrist voldoende.
Vergoeding
De kosten voor de myopielens worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. In sommige gevallen is er een (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende verzekering. Check de polis van uw zorgverzekering of neem contact op met uw zorgverzekeraar.