Wat is fluorescentie angiografie

Bij fluorescentie angiografie wordt een serie foto’s van het netvlies gemaakt met behulp van een speciaal fototoestel met blauw flitslicht.

Van tevoren wordt een kleurstof (fluoresceïne) in een ader van de arm gespoten. Vrij snel hierna stroomt de kleurstof onder andere door de bloedvaten van het netvlies en dit wordt dan meerdere keren gefotografeerd.

Waarom wordt fluorescentie angiografie verricht

Wanneer de oogarts een afwijking in het achterste deel van uw ogen (het netvlies) niet volledig kan beoordelen wordt een fluorescentie angiografie aangevraagd. Bij afwijkende bloedvaten van het netvlies hoopt de kleurstof zich in deze vaten op of dringt door de vaatwand heen. Hierdoor worden de afwijkende bloedvaten veel beter herkenbaar. Ook schade aan de onderlaag van het netvlies kan goed worden opgespoord. Het onderzoek wordt met name gedaan om een exacte diagnose te stellen en om nauwkeurig te bepalen waar een eventuele laserbehandeling moet plaatsvinden. Daarnaast kan het onderzoek gebruikt worden om het verloop van een ziekte te volgen of het effect van een behandeling te beoordelen.

Voorbereiding voor het onderzoek

Wij raden u aan zeker twee uur voor het onderzoek niet te eten, u mag nog wel water of thee drinken, géén koffie. Als u suikerziekte heeft, moet u zich echter gewoon aan uw dieet houden.

U wordt verzocht geen sieraden of horloge om uw pols te dragen. Dit kan het onderzoek belemmeren.
Diabetici worden verzocht rekening te houden met een eventuele wachttijd. Neem daarom een boterham of Dextro tabletten mee.

Voor uw eigen veiligheid en dat van uw omgeving is het niet verantwoord dat u zelf een auto bestuurt op de dag van het onderzoek, het is beter om u te laten begeleiden.

Hoe wordt het onderzoek gedaan

Voorafgaand aan het onderzoek zal een assistente u enkele malen oogdruppels toedienen om de pupillen te verwijden. Dit is nodig om goede foto’s te kunnen maken. Nadat de pupillen wijd zijn geworden, zult u door de medisch fotograaf worden opgeroepen voor het onderzoek. Tijdens dit onderzoek kunnen geen begeleiders of familieleden aanwezig zijn. Bij het onderzoek worden uw beide ogen gefotografeerd. Eerst worden enkele algemene foto’s van de ogen gemaakt. Daarna wordt de kleurstof in een ader van uw arm gespoten. Vervolgens worden in een vrij vlot tempo afwisselend foto’s van uw beide ogen gemaakt. Na het onderzoek krijgt u een vervolgafspraak bij de oogarts, die u de uitslag van het onderzoek zal meedelen.

Het onderzoek duurt inclusief druppelen ongeveer 50 minuten, maar hou rekening met wisselende wachttijden.

Wat kunt u van de kleurstof merken

  • Nadat de kleurstof is ingespoten krijgt de huid gedurende enkele uren een gele kleur. De kleurstof verdwijnt doordat de nieren deze uit het bloed verwijderen. Hierdoor zal de urine 24 tot 48 uur na het onderzoek geelgroen verkleurd zijn.
  • Door de kleurstof bent u gedurende één dag extra gevoelig voor zonlicht.
  • De kleurstof kan soms direct na injectie misselijkheid veroorzaken. Dit trekt meestal snel weer weg. Wij raden u aan twee uur voor het onderzoek niet te eten en matig te drinken. Als u suikerziekte heeft moet u zich echter gewoon aan uw dieet houden.
  • Indien de kleurstof tijdens de inspuiting uit het vat lekt, wat zelden voor komt, ontstaat een lokale branderigheid en verkleuring van de huid. De branderigheid verdwijnt na enkele minuten en de verkleuring na enkele dagen zonder restverschijnselen.
  • Allergische reacties komen weinig voor. Wanneer ze optreden veroorzaken ze onder andere roodheid en jeuk van de huid. Afhankelijk van de ernst van de allergische reactie wordt deze behandeld met tabletten of injecties antihistaminica.
  • Als u bij een vorig fluorescentie angiografie of ICG onderzoek last hebt gehad van misselijkheid of een allergische reactie, of als u lijdt aan epilepsie of een schelpdieren allergie dan moet u dit van tevoren melden.
  • Als u zwanger bent is het raadzaam het onderzoek uit te stellen tot na de bevalling.
  • De kleurstof kan enkele laboratoriumbepalingen in de war sturen. Daarom adviseren wij u dergelijke bepalingen pas na 24 tot 36 uur te laten plaatsvinden.
  • Door het flitslicht en de wijde pupillen ziet u na het fotograferen geruime tijd minder goed. Dit is van tijdelijke aard. Het kan prettig zijn een zonnebril te dragen na het onderzoek.
  • Wij raden u af na het onderzoek zelf een voertuig te besturen.

Meer informatie

In het voorgaande hebben wij in kort bestek uitgelegd, wat Fluorescentie Angiografie zoal inhoudt en wat er gedaan wordt. De beschreven standaardbehandelingen kunnen in gevallen, die dat vereisen, aangepast en gewijzigd worden volgens het oordeel van de behandelende specialist.

Wilt u meer weten over deze oogaandoening, belt u ons gerust. Onze specialisten staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op al uw vragen.

Terug naar het overzicht