Gezichtsveldonderzoek

Door verschillende oorzaken kan uw oog stukjes missen in uw gezichtsveld. Uw hersenen vullen deze lege stukjes op waardoor u het niet altijd door heeft. Het gezichtsveldverlies wordt vaak daardoor te laat opgemerkt. Een gezichtsveldonderzoek helpt uw oogarts bij het zo vroeg mogelijk ontdekken van gezichtsveldverlies.

Wat is het gezichtsveld?
Het gezichtsveld is alles wat uw oog ziet als het kijkt naar één punt. Het midden van het gezichtsveld, het punt waar u naar kijkt, is het scherpst en verder naar buiten toe wordt datgene wat uw oog ziet minder scherp.

Het onderzoek

Een gezichtsveldonderzoek vraagt de nodige concentratie. U moet enige tijd stil blijven zitten en geconcentreerd kijken, ongeveer 5 tot 10 minuten per oog. 

Eén oog wordt afgedekt met een kapje zodat het andere oog onderzocht kan worden. U wordt gevraagd uw kin op de steun te leggen van het meetapparaat. Met het onbedekte oog kijkt u rechtuit naar een geel lampje. U moet gedurende het hele onderzoek naar dit lampje blijven kijken. Tegelijkertijd verschijnen overal lichtpuntjes. Deze lichtpuntjes komen telkens op een andere plaats en zijn verschillend van sterkte. Elke keer als u ergens een lichtpuntje ziet drukt u op een knopje. Dit wordt door de computer geregistreerd. Ondertussen is het de bedoeling dat u probeert uw ogen zo stil mogelijk te houden, gericht op het constant brandende middelste lampje. Hoe beter dit lukt, hoe betrouwbaarder de uitslag van het onderzoek is. Meestal worden beide ogen onderzocht.

Het onderzoek is pijnloos en duurt ongeveer een half uur.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek heeft u een afspraak met de oogarts, tenzij dit anders met u is afgesproken. De oogarts vertelt u het resultaat van het onderzoek.

Vragen?

Hebt u vragen over het gezichtsveldonderzoek? Stel ze aan uw oogarts. U kunt ons ook bellen. Het telefoonnummer is: 050 - 368 22 22.  

Terug naar het overzicht