Nastaar

Bij een deel van de mensen die een staaroperatie ondergaan kan de staar weer gedeeltelijk terugkomen. De klachten die dan ontstaan, zijn vergelijkbaar met staarklachten, met name wazig, niet scherp zien. In zo’n situatie is er sprake van nastaar. Dit is overigens een veelvoorkomend verschijnsel. Nastaar is met een laserbehandeling goed te behandelen.

Een laser is een zeer krachtige en smalle lichtbundel, waarmee de oogarts bepaalde delen van het oog kan behandelen. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel te snijden. Door de uiterst smalle lichtbundel is het mogelijk om met grote nauwkeurigheid te werken. Het oog hoeft niet te worden geopend en er is dus geen gevaar voor infectie. Een laserbehandeling is niet pijnlijk en vindt poliklinisch plaats, zodat u direct daarna naar huis kunt.

De behandeling van nastaar

Voor de behandeling is het nodig dat uw pupillen zijn verwijd. U krijgt een half uur voor de behandeling hiervoor druppels toegediend. In de meeste gevallen is het nodig een contactlens op het oog te plaatsen om de lichtstraal goed te richten. Het oog wordt vlak voor de behandeling verdoofd door een druppel. Hierdoor voelt u geen irritaties van de contactlens.

Tijdens de behandeling zit u achter een microscoop, die verbonden is met de laser. Uw hoofd rust op een kinsteun. De oogarts plaatst de contactlens op het hoornvlies en houdt deze vast. De laserstralen worden door deze lens heen gericht op de nastaar. Met de YAG-laser wordt dan in enkele minuten pijnloos een gaatje in de nastaar gemaakt. Hierdoor wordt het zicht weer helder. De lichtflitsen die men ziet worden zelden als onaangenaam ervaren. De behandeling duurt ongeveer tien minuten.

Omdat het enige uren tot een dag kan duren voordat het zicht herstelt, mag u na de behandeling geen auto besturen. Begeleiding, ook wanneer u met het openbaar vervoer of met de taxi bent gekomen, is aan te bevelen. Het dragen van een zonnebril voorkomt dat u na de laserbehandeling door de wijde pupil last heeft van het licht. U kunt doorgaans na een dag uw normale werkzaamheden weer hervatten. In geval van pijn na de behandeling kan men een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) nemen en het oog sluiten. Wanneer de pijn langer dan 12 uur aanhoudt, wordt u verzocht contact op te nemen met de oogarts om een afspraak te maken voor een extra controle.

Meer informatie?

Hierboven hebben wij in het kort uitgelegd wat nastaar zoal inhoudt en wat er aan gedaan kan worden. De beschreven standaardbehandelingen kunnen in gevallen, die dat vereisen, aangepast en gewijzigd worden ter beoordeling van de behandelende specialist.

Wilt u méér weten over uw specifieke geval over deze oogaandoening, belt u ons gerust. Onze specialisten staan graag voor u klaar en geven u deskundig antwoord op al uw vragen.

Terug naar het overzicht