Ooglidontsteking (Blepharitis)

Blepharitis is een ontsteking van de ooglidrand. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Het is bijna altijd een chronisch probleem en kan zowel in de vroege jeugdjaren ontstaan alsook op latere leeftijd.

Zó wordt het veroorzaakt
Overmatig geproduceerd vet van de talgklieren in de oogleden blijft aan de oogharen kleven en wordt vervolgens zuur. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd.

In vele gevallen gaat dit ziektebeeld gepaard met eczema seborrhoicum. Dit is een vorm van eczeem, waarbij de huid erg vettig of droog en schilferig kan zijn. Soms komen beide verschijnselen afwisselend voor. Wanneer bacteriën, die normaal gesproken geen afwijkingen veroorzaken, de overhand krijgen kunnen zij een ontsteking veroorzaken.

De bijbehorende verschijnselen
De verschijnselen bestaan uit een stekend, branderig gevoel en pijnlijke, rode oogleden. Er kunnen complicaties ontstaan, waarbij het oog zelf geïnfecteerd raakt. Aantasting van het hoornvlies door zweervorming komt soms voor.

De behandeling van ooglidontsteking

Hoe de ogen te reinigen?
Het is noodzakelijk de oogharen van beide oogleden regelmatig te reinigen met behulp van wattentipjes. Aanbevolen wordt dit twee maal daags te doen. Was uw handen en vul een klein glas met lauwwarm water. Voeg enkele druppels babyshampoo aan het water toe en doop een schoon wattenstokje in het glas. Poets voor de spiegel voorzichtig de boven- en onderooglidranden en verwijder zo goed mogelijk de schilfertjes en korstjes (ook die tussen de wimpers). Gebruik voor elk ooglid een nieuw wattenstokje. Spoel uw ogen af met lauwwarm water. Dep uw ogen met een schone handdoek droog.

Warmte
Gebruik warme kompressen. Warmte doet de bloedvaten verwijden, waardoor de bloedcirculatie toeneemt en de genezing versnelt. Warmte helpt eveneens de verstopte ooglidklieren te legen, doordat de inhoud vloeibaar gemaakt wordt. U kunt kompressen opwarmen door ze in warm water te dompelen. Houd de warme kompressen gedurende 3 à 5 minuten op de gesloten oogleden. Let op dat u zich niet verbrandt.

Masseren
Om de inhoud van de verstopte ooglidkliertjes te evacueren, is het aan te raden de oogleden te masseren. Om druk uit te oefenen op het onderste ooglid, kijkt u naar boven, en om op het bovenste ooglid te duwen, kijkt u naar onder. Plaats uw wijsvinger evenwijdig met de ooglidrand, vlakbij de wimpers. Oefen druk uit op de oogleden, naar het oog toe.

De oogarts zal in ernstiger situaties beslissen om, samen met deze hygiënemaatregelen, antibiotica voor te schrijven. Deze brengt u aan met een schoon wattenstokje of een vinger op de ooglidranden en u wrijft het tussen de wimpers.

Het is verstandig de ooglid reiniging ook in de wat rustiger fasen van de kwaal toch dagelijks vol te houden, zodat zoveel mogelijk de vetverzuring wordt tegengegaan.

Meer informatie?

In het voorgaande hebben wij in kort bestek uitgelegd, wat ooglidontsteking zoal inhoudt en wat er aan gedaan kan worden. De beschreven standaardbehandelingen kunnen in gevallen, die dat vereisen, aangepast en gewijzigd worden volgens het oordeel van de behandelende specialist.

Wilt u meer weten over uw specifieke geval over deze oogaandoening, belt u ons gerust. Onze specialisten staan graag voor u klaar en geven u deskundig antwoord op al uw vragen.

Terug naar het overzicht