Selectieve lasertrabeculoplastiek

Selectieve lasertrabeculoplastiek (SLT) is een laserbehandeling. Het doel van deze behandeling is het verlagen van de oogdruk, zodat schade aan de oogzenuw wordt voorkomen of afgeremd.

Te hoge oogdruk (glaucoom) wordt onder andere veroorzaakt door oogvocht dat niet goed wordt afgevoerd. Dit oogvocht wordt kamerwater genoemd. Deze lasertechniek stimuleert de afvoer (trabekelsysteem) van het oogvocht zodat het vocht makkelijker weg kan. De oogdruk wordt dan lager.

De laserbehandeling

Uw oog wordt eerst verdoofd met oogdruppels. Hierdoor voelt u weinig van het contactglas (een soort lensje) dat op uw oog wordt geplaatst. Via het contactglas worden met laserlicht 80 tot 100 kleine plekjes op het afvoersysteem van uw oog kortdurend geprikkeld. Hierdoor worden de kanaaltjes van de afvoer opengetrokken en kan kamerwater het oog gemakkelijker verlaten.

De laserbehandeling duurt ongeveer 15 minuten en is pijnloos.

De arts controleert een uur later uw oogdruk. Daarna kunt u naar huis. U mag de rest van de dag niet zelf autorijden.

Na de behandeling

Na de behandeling start u met oogdruppels die u gedurende 1 week gebruikt. Uw oogarts bepaalt aan de hand van uw glaucoom wanneer u voor controle komt.

U kunt het gevoel hebben dat er een zandkorrel in uw oog zit. Dit gaat binnen enkele dagen vanzelf over.

Er zijn geen leefregels waar u zich aan hoeft te houden.

Resultaat van de laserbehandeling

Met de SLT-behandeling wordt geprobeerd het verlies van het gezichtsvermogen door glaucoom zoveel mogelijk te vertragen. U gaat niet beter zien door de laserbehandeling; verlies van gezichtsscherpte en het gezichtsveld kan niet meer terugkomen.

Bij ongeveer 70% van de patiënten geeft de behandeling met SLT een goede verlaging van de oogdruk. Het effect van de laserbehandeling duurt gemiddeld ongeveer 2 jaar. Ook na een geslaagde laserbehandeling blijft u daarom bij ons onder controle. Als de oogdruk weer hoger wordt kan de SLT-behandeling herhaald worden.

Risico's van de laserbehandeling

Een probleem dat zich kan voordoen is dat de oogdruk na de behandeling te hoog blijft. Als dit gebeurt dan zal de oogdruk op een andere wijze verlaagd moeten worden. Het gebruik van (meer of andere) oogdruppels of tabletten zijn voorbeelden hiervan.

Patiëntenvereniging

Voor lotgenotencontact en meer informatie is er de ledengroep Glaucoom van de Oogvereniging. De contactgegevens vindt u op hun website.

Vragen?

Hebt u vragen over de SLT-behandeling? Stel ze aan uw oogarts. U kunt ons ook bellen. Het telefoonnummer is: 050 - 368 22 22.  

Terug naar het overzicht