Soorten kunstlenzen

Wij bieden verschillende soorten kunstlenzen aan voor patiënten met de diagnose staar. Naast de standaardlens kunt u bij OMC HanzeKliniek ook kiezen uit verschillende premium lenzen. Wij adviseren u graag welke lens het beste past bij uw dagelijkse kijkbehoefte.

Staaroperatie
Tijdens een staaroperatie wordt uw natuurlijke ooglens met staar uit uw oog verwijderd. Daarna wordt er tijdens dezelfde operatie een kunstlens in het oog geïmplanteerd. Deze kunstlens neemt de functie van de natuurlijke lens over en daardoor ziet u weer beter. Of u een bril nodig heeft na de operatie hangt af van het soort kunstlens dat geïmplanteerd wordt.

Standaard en premium kunstlenzen
Wij bieden verschillende soorten kunstlenzen aan. Naast de standaard kunstlens kunt u bij OMC HanzeKliniek ook kiezen uit verschillende premium lenzen.

Premium lenzen zijn kunstlenzen met een speciaal ontwerp die als doel hebben om minder afhankelijk te zijn van een bril voor veraf, dichtbij of de tussenliggende afstanden. Als u zonder bril wil kijken dan zijn premium lenzen wellicht een optie.

Welke kunstlens geïmplanteerd wordt hangt af van uw ogen en van uw wensen. Wij adviseren u graag welke kunstlens het beste past bij uw dagelijkse kijkbehoefte.

Welke kunstlenzen zijn er?

Wilt u na de staaroperatie op verschillende afstanden minder afhankelijk zijn van een bril? OMC HanzeKliniek biedt deze mogelijkheid aan met de monofocale torische kunstlens en met de multifocale kunstlens.

Standaard kunstlens (monofocaal)

De standaard kunstlens corrigeert zo goed mogelijk het zicht op één afstand. U ziet dan scherp in de verte of dichtbij. Na de behandeling heeft u een leesbril en/of verafbril nodig om op verschillende afstanden te kunnen zien. Deze kunstlens wordt het meest geïmplanteerd en wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Premium lenzen

1. Monofocale torische kunstlens

Met een torische kunstlens kunt u zowel staar als een eventuele cilinder (astigmatisme) behandelen. U heeft een cilinder als het hoornvlies een ovale vorm heeft, dan wordt het zicht vervormd. Na het plaatsen van de torische kunstlens heeft u een scherp zicht in de verte. U heeft dan geen bril of contactlenzen meer nodig om uw cilinder te corrigeren.

2. Multifocale kunstlens

Als u zo min mogelijk afhankelijk wilt zijn van een bril, dan is de multifocale kunstlens een goede keuze. Met deze kunstlens kunt u op meerdere afstanden zien zonder bril. In de verte ziet u scherp, als u achter uw computer zit en als u de krant leest of op uw smartphone kijkt. Met deze kunstlens kiest u voor een natuurlijk zicht.

Uit onderzoek komt naar voren dat na de staaroperatie 80% van de mensen nooit meer een bril nodig heeft na het implanteren van deze multifocale lens. Het is mogelijk dat u in bepaalde situaties nog wel een bril nodig heeft.

Cilindercorrectie
Als u een cilinder heeft dan is de multifocale kunstlens niet geschikt. Een cilinder kan niet gecorrigeerd worden met deze kunstlens. Als u een cilindercorrectie nodig heeft dan bieden wij op dit moment niet de mogelijkheid voor een multifocale kunstlens met cilinder. 

Zicht met de standaard kunstlens en zicht met een premium lens: de multifocale kunstlens (bron: Precizon Presbyopic).

Prijzen en vergoedingen

De staaroperatie wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Houd er rekening mee dat deze behandeling onder uw eigen risico valt. De standaardlens wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit uw basisverzekering. Voor de premium lenzen betaalt u een toeslag per oog. Deze toeslag wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. Soms is er een gedeeltelijke vergoeding vanuit een aanvullende verzekering. Check de polis van uw zorgverzekering of neem contact op met uw zorgverzekeraar als u hier meer over wilt weten.

Soort kunstlens Toeslag per oog
Standaard kunstlens geen toeslag
Torische kunstlens 750,-
Multifocale kunstlens 1375,-

Zijn mijn ogen geschikt?

Als u geïnteresseerd bent in premium lenzen en u heeft de diagnose staar dan nemen we met u de keuzemogelijkheden door. U krijgt uitleg over de verschillen en we bespreken met u uw persoonlijke wensen en behoeften en uw dagelijkse activiteiten. Als u een voorkeur heeft voor premium lenzen dan krijgt een aanvullend onderzoek waarin de optometrist uw ogen uitgebreid onderzoekt. Tijdens dit onderzoek wordt vastgesteld of uw ogen geschikt zijn voor premium lenzen. Als uw ogen geschikt zijn dan krijgt u aan de hand van uw wensen, de lensmeting en het onderzoek van de oogarts een advies over de lenskeuze.

Vragen?

Heeft u nog vragen over premium lenzen? Stel ze aan uw oogarts van OMC HanzeKliniek. U kunt ons ook bellen. Het telefoonnummer is 050 - 368 22 22.