Vaatgroeiremmend geneesmiddel (anti-VEGF middel)

Een vaatgroeiremmer is een geneesmiddel dat vaatlekkage remt door het blokkeren van een belangrijke groeifactor, VEGF genaamd.

VEGF doet nieuwe bloedvaatjes ontstaan, die echter slecht van kwaliteit zijn en gaan lekken. Onderzoek heeft uitgewezen dat remming van VEGF de nieuwgevormde bloedvaatjes doet verdwijnen en de lekkage in het oog doet stoppen. Het gevolg is dat de gezichtsscherpte in veel gevallen stabiliseert en bij een deel van de patiënten zelfs iets verbetert. Een vaatgroeiremmend medicijn heeft een gunstig effect op lekkage van vocht achter het netvlies.

Een vaatgroeiremmend medicijn is primair niet voor het oog ontwikkeld en als zodanig niet geregistreerd. Toch is onze ervaring dat een behandeling met een vaatgroeiremmer in sommige gevallen een gunstig effect kan hebben.

Behandeling met een vaatgroeiremmer

Een vaatgroeiremmer (anti-VEGF middel) wordt met een injectie in het oog toegediend. Voorafgaand aan de injectie wordt het oog met druppels verdoofd, zodat u van de injectie zelf weinig tot niets voelt.

U mag op de dag van de injectie geen oogmake-up gebruiken. Indien u oogzalf gebruikt kunt u dit niet op de dag van de injectie gebruiken. Oogdruppels kunnen wel gebruikt worden op de dag van de injectie. Voorafgaand aan de behandeling wordt de gezichtsscherpte bepaald en wordt er een OCT (Optical Coherence Tomography) scan van uw ogen gemaakt. Hiermee wordt een gedetailleerde afbeelding gemaakt van het netvlies en van het vocht in de gele vlek van het netvlies (macula). Hiermee is het effect van de behandeling goed zichtbaar te maken.

We plannen drie injecties en daarna krijgt u een controle. Na de behandeling krijgt u een kapje voor uw oog of wordt u verzocht uw bril te dragen. Het wordt afgeraden om na de behandeling zelf een auto te besturen.

Afhankelijk van het resultaat van de behandeling wordt besloten of u nogmaals een reeks injecties nodig heeft. Meestal zijn er meer injecties in de loop van de tijd nodig.

Mogelijke voordelen van een vaatgroeiremmend geneesmiddel

Het vaatgroeiremmend geneesmiddel remt de werking van de groeifactor VEGF. Remming van deze groeifactor kan leiden tot een afname, mogelijk verdwijnen van de vaatnieuwvorming en vaatlekkage in uw oog. Als u goed reageert op de behandeling, dan kan voorkomen worden dat uw gezichtsvermogen verder achteruitgaat; mogelijk zelfs iets beter wordt. Of u goed reageert, is van tevoren nooit te voorspellen.

Risico’s van een vaatgroeiremmend geneesmiddel

Er zijn risico’s verbonden aan de toediening van vaatgroeiremmend geneesmiddel in het oog. De kans op een complicatie is gering, ongeveer net zo gering als bij een staaroperatie. Complicaties zijn pijn aan het oog, roodheid van het oog, infectie, ontsteking, verhoogde oogdruk, bloedingen en netvliesloslating. De complicaties kunnen leiden tot een daling van het gezichtsvermogen.

Mocht u na de behandeling last krijgen van pijn, roodheid, waziger zien, gezichtsvelduitval of andere klachten krijgen, dan moet u onmiddellijk contact opnemen met ons centrum. Samen met u zal besproken worden of u vervroegd voor controle moet komen.

Wat gebeurt er als u wilt stoppen met het vaatgroeiremmend geneesmiddel?
Of u voor een behandeling met een vaatgroeiremmend geneesmiddel kiest, wordt door uzelf beslist. U kunt er te allen tijde mee stoppen. Uw beslissing zal uw relatie met uw oogarts niet beïnvloeden en uw toegang tot medische zorg in de toekomst niet in gevaar brengen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over vaatgroeiremmende geneesmiddelen, belt u ons gerust. Onze specialisten staan voor u klaar en geven u deskundig antwoord op al uw vragen.

Terug naar het overzicht