YAG-laser perifere iridotomie bij nauwe kamerhoek

Binnen in het oog wordt oogvocht (kamerwater) aangemaakt aan de achterzijde van de iris. Dit kamerwater wordt afgevoerd in de ruimte tussen het hoornvlies en de iris: de kamerhoek.

De kamerhoek kan te klein zijn of te klein worden in situaties waarin de pupil groter wordt; bij lezen of bij schemer/in het donker. Bij een nauwe kamerhoek kan er minder kamerwater afgevoerd worden. Het kamerwater hoopt zich op en zorgt voor een verhoogde oogdruk. De oogzenuw kan hierdoor beschadigd worden.

Wat is de YAG-laser PI?

De YAG-laser perifere iridotomie (PI) is een laserbehandeling. Het doel van deze behandeling is de oogdruk te verlagen en/of om stijgingen van de oogdruk te voorkomen, zodat schade aan de oogzenuw wordt voorkomen of afgeremd. Tijdens de laserbehandeling PI wordt met een dunne lichtstraal (laserlicht) een klein gaatje in de iris gemaakt, zodat een aanval van hoge oogdruk voorkomen kan worden.

De laserbehandeling

Uw oog wordt eerst verdoofd met oogdruppels. Hierdoor voelt u weinig van het contactglas die op het te behandelen oog wordt geplaatst. Uw oog kunt u hierdoor niet sluiten tijdens de behandeling. Door de verdovende druppels doet dit geen pijn.

Via het contactglas wordt er met laserlicht een klein gaatje gemaakt in de iris. Het is mogelijk dat u door het licht van het toestel (spleetlamp) even verblind raakt.

U voelt weinig tot niets van de behandeling en het duurt meestal niet langer dan 15 minuten. Uw oogdruk wordt een uur later gecontroleerd. Daarna kunt u naar huis. U mag de rest van de dag niet zelf autorijden. Door de behandeling en de oogdruppels ziet u vaak tijdelijk minder scherp. Heel soms kan er een kleine bloeding ontstaan, waardoor het zien iets langer minder scherp is.

Het kan prettig zijn een zonnebril te dragen de eerste uren na de behandeling.

Na de behandeling

Na de behandeling start u met oogdruppels die u gedurende 1 week gebruikt. Het oog kan de eerste dagen wat rood zijn en een zandgevoel geven. Dit trekt meestal snel weer weg. Na 1 of 2 weken vindt er een controle plaats. Tijdens deze afspraak wordt het resultaat van de behandeling gecontroleerd. 

Patiëntenvereniging

Hebt u de diagnose glaucoom dan kunt u voor lotgenotencontact en meer informatie terecht bij de ledengroep Glaucoom van de Oogvereniging. De contactgegevens vindt u op website van de Oogvereniging.

Vragen?

Hebt u vragen over de YAG-laser PI-behandeling? Stel ze aan uw oogarts. U kunt ons ook bellen. Het telefoonnummer is: 050 - 368 22 22.  

Terug naar het overzicht