Orthoptisten

De orthoptist is een paramedicus, die verantwoordelijk is voor een specifiek gedeelte van de oogheelkunde.

De orthoptist onderzoekt de oogstand, de samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het zien. Als er afwijkingen worden geconstateerd, stelt de orthoptist, indien mogelijk, een behandeling in. De titel orthoptist is wettelijk beschermd. Onderzoek en behandeling worden door de zorgverzekeraar vergoed uit de basisverzekering.

Wat is orthoptie
Orthoptie wil zeggen “recht kijken”. Een goede samenwerking tussen de ogen is de basis voor een rechte oogstand. Door een rechte oogstand kunnen beide ogen zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Als er iets mankeert aan de samenwerking tussen de ogen of aan de oogstand, wordt een orthoptist ingeschakeld.

De ontwikkeling van het zien vindt in de eerste 6 à 7 levensjaren plaats. Afwijkingen hierin kunnen dan ook in deze jaren ontstaan. De samenwerking tussen de ogen kan echter op alle leeftijden en door verschillende oorzaken verstoord worden. Vroegtijdig opsporen is van groot belang. Wanneer de oorzaak van de klachten op het terrein van een ander specialisme ligt, adviseert de orthoptist de oogarts of huisarts verdere verwijzing.

Met welke klachten kunt u bij de orthoptist terecht
De orthoptist onderzoekt en behandelt o.a.:

  • scheelzien
  • een lui oog
  • dubbelzien
  • hoofdpijn
  • leesklachten

Onze orthoptist Lee-Wu Hu