En dan is de dag aangebroken dat u wordt behandeld. De behandeling vindt plaats op onze locatie ‘Chirurgisch Centrum’ (Schweitzerlaan 13 in Groningen). Voordat u hiernaar toe gaat, treft u thuis de nodige voorbereidingen. Al meteen na het opstaan ’s ochtends, begint uw voorbereiding. Hieronder staat hoe u dit doet.
Thuis
Op de ochtend van de behandeling wast u uw gezicht grondig en verwijdert alle make-upresten. Gebruik geen huidverzorgingsproducten op de dag van de behandeling. Indien van toepassing voor u: maak uw haar niet vast.
U kunt gewoon ontbijten en lunchen op deze dag.
Neem een zonnebril mee naar het Chirurgisch Centrum. Direct na de behandeling en de daaropvolgende dagen is het prettig een zonnebril te dragen. Bovendien voorkomt het dat u onbedoeld in uw ogen wrijft. Daarnaast neemt u op de dag van de behandeling een ondertekend exemplaar van het toestemmingsformulier mee.
Wij adviseren u om iemand mee te nemen die u na afloop terug naar huis kan brengen. U bent dan niet in staat om zelf auto te rijden en ook reizen met het openbaar vervoer kan lastig zijn.
In de kliniek
De behandeling gebeurt poliklinisch. Van binnenkomst tot het naar huis gaan moet u ervan uitgaan dat u ongeveer een uur tot anderhalf uur in onze kliniek bent.
Allereerst begeleiden we u naar de voorbereidingsruimte. Vooraf aan de behandeling doet de optometrist eerst een oogmeting. Hij legt u daarna het gebruik van de medicatie uit voor na de behandeling en geeft u uitleg over het verloop van de ingreep. Als u vragen heeft, dan is er gelegenheid om die te stellen. Daarna krijgt u een muts op, een jas aan en hoesjes om de schoenen.
In de laserkamer komt u comfortabel te liggen op het behandelbed. Uw hoofd ligt in een zacht voorgevormd steuntje. De assistente van de behandelend oogchirurg controleert of al uw gegevens kloppen.
Stap voor stap wordt uitgelegd wat er gaat gebeuren zodat u niet schrikt van aanrakingen. Uw oog wordt eerst gedesinfecteerd met een ontsmettingsmiddel. Het te behandelen oog wordt plaatselijk verdoofd met oogdruppels (dit is geen injectie). De behandeling zelf is niet pijnlijk, u voelt hooguit de handbewegingen van de oogarts.
Vervolgens wordt uw gezicht afgedekt met een dunne steriele afdekdoek. Een ooglidspreidertje houdt uw oog open waardoor u niet kunt knipperen. Het andere oog wordt afgedekt. Tijdens de behandeling wordt u verzocht steeds naar een bepaald punt of lichtje te kijken. Wat er daarna gebeurt, hangt af van het type behandeling.
Als de behandeling klaar is, wordt het ooglidspreidertje verwijderd. De procedure wordt herhaald bij het tweede oog. Bij lensimplantatie wordt 1 oog per keer behandeld.