Wilco Kelderman (20)

Wilco Kelderman.jpg

Wilco Kelderman is profwielrenner en rijdt voor Team Sunweb. Zijn lijst met wedstrijdoverwinningen wordt steeds langer. Toen Wilco nog voor Rabobank Cycling Team reed, onderging hij een PRK ooglaserbehandeling bij OMC HanzeKliniek.

Wilco: "Toen ik twaalf was merkte ik op school al dat ik moeite had met lezen op het bord. Daarom kreeg ik een bril aangemeten en ben ik een jaar later op lenzen overgestapt. Rond die tijd begon ik ook met wielrennen dus ik heb altijd met lenzen gefietst. Niet echt optimaal, maar je went eraan.” Met zijn talent wist Wilco menig koers winnend af te sluiten. In 2011 werd hij nationaal kampioen tijdrijden en gaf alle profs het nakijken in de proloog van de Ronde van de Ain. Toch hadden zijn uitslagen nog een stuk beter kunnen zijn als hij in verregende koersen niet wat eerder in de remmen had hoeven knijpen." 

"Misschien heb ik er geen wedstrijden door verloren, maar ik had wel kortere klasseringen kunnen rijden. Als het regende mengde ik me soms niet in de sprint, omdat ik te weinig zag. Ik moest ook opletten met in mijn ogen wrijven, als er een lens uitvalt of scheurt zie je opeens nog maar de helft. Ook warm weer was een probleem. Dan kreeg ik al snel last van droge ogen. Met lenzen krijgen je ogen minder zuurstof, dat merk je ’s avonds wel als je ze uitdoet".

"Na een jaar wikken en wegen besloot ik dat het eind november moest gebeuren, in de rustperiode voor mijn debuutjaar als prof. De ploeg vond het geen enkel probleem en stimuleerde het zelfs. En de kosten van een laserbehandeling, die zijn ook relatief. Als je twintig tot dertig jaar lenzen moet kopen, is dat ook een heel bedrag".

terug