Hoe kun je lekker sporten met bril of contactlenzen?

16 mei 2021

Tips van opticien en fanatiek sporter John Huisman

Het groen zit weer aan de bomen, fietspaden stromen vol, de kust ziet wit van de zeiltjes en de lampen op sportvelden branden tot laat. Het buitensportseizoen is aangebroken. Een goed moment voor een update over het gebruik van brillen en contactlenzen tijdens het sporten.

John Huisman is opticien en contactlensspecialist bij OMC HanzeKliniek, maar ook fanatiek fietser en daarom heeft dit onderwerp zijn speciale belangstelling. De juiste man voor vragen over dit onderwerp.

 

Waarom draag jij een sportbril?

John Huisman: “Dagelijks fiets ik zo’n 20 kilometer heen en terug naar het werk. Waarom ik daarbij een sportbril draag? Je draagt een sportbril in eerste instantie voor de veiligheid. Zeker als je op hoge snelheid rijdt is die veiligheid belangrijk. Wind, vliegjes, steentjes, of denk aan een valpartij."

"De bril zit stevig, is veel sterker dan een gewone bril en biedt door de half ronde glazen een goed zicht naar alle kanten. Hierdoor kun je het verkeer om je heen goed in de gaten houden en snel reageren. Veiligheid op en top. Maar dit geldt niet alleen voor fietsen hoor. Het geldt eveneens bij het skeeleren, skateboarden, mountainbiken, hardlopen of andere sporten waarbij je je met hoge snelheid door het verkeer of het bos beweegt.”

Daarnaast bescherm je je ogen met een sportbril tegen het licht en de zon. Een gewone zonnebril helpt daar natuurlijk ook bij, maar die zijn meestal wat vlakker, minder afgerond. Juist bij hoge snelheden kan er dan gemakkelijk wind en vuil achter de glazen komen.”

“Zelf heb ik ook een sportbril met meekleurende glazen. Het voordeel is dat je deze sportbril ook ’s avonds kunt dragen. De glazen zijn dan wat lichter en overdag wat donkerder, ideaal!”

 

 

Zijn er sportbrillen voor ‘brildragers’?

“Jazeker, tegenwoordig kun je sportbrillen ook op sterkte krijgen. Het is zelfs zo dat je multifocale glazen in je sportbril kunt zetten zodat je bijvoorbeeld je snelheid of hartslag in de gaten kunt houden op je smartwatch.”

 

         

 

Wat biedt OMC HanzeKliniek op het gebied van sportbrillen?

“Wij bieden sportbrillen van de merken Bollé en Cébé. Het leuke is dat je de bril helemaal naar eigen wens kunt samenstellen. Daarom hebben we niet alles wat mogelijk is op het gebied van sportbrillen, in de showroom. Je kiest een frame, de kleur van de glazen, hoog-contrast-glazen of juist niet, uv-graad, gepolariseerd glas of niet, noem maar op. En daarbij kun je de glazen ook op sterkte krijgen en eventueel multifocaal. Het zijn hele leuke producten."

"Mensen denken vaak: ‘dat is niets voor mij’. Maar als ze kijken wat er mogelijk is en de bril met de gekromde glazen opzetten, zijn ze snel om. Het leuke is ook dat je de glazen kunt wisselen in het frame. Als je bijvoorbeeld watersporter en fietser bent dan kun je de glazen wisselen als je met de fiets bij het water aankomt.”

 

 

Dus met de fietsbril kun je niet het water op?

“Dat kan wel, maar ik adviseer gepolariseerde glazen. Op het water is gepolariseerd glas rustiger. Deze glazen nemen de horizontale schitteringen van het licht weg. Deze schittering is ook te zien bij de weerkaatsing van de zon op een nat wegdek of de zon die op de piste schijnt tijdens de wintersport, waardoor je een prettiger en beter zicht hebt."

"Het hoeft natuurlijk niet per se een sportbril te zijn, je kunt ook een gepolariseerde zonnebril aanschaffen. Maar als wedstrijdzeiler, windsurfer of bijvoorbeeld kitesurfer is een sportbril handig omdat ook hier weer geldt dat hij steviger rond het hoofd zit en je een breder gezichtsveld geeft, iets dat ook fijn is als je tegen de wind in kijkt.”

“Trouwens, als datzelfde water ’s winters bevroren is en je schaatst erop, dan is polariserend glas weer niet wenselijk want de reflecties op het ijs zijn dan juist nuttig. Ze tonen de conditie van het ijs en of er sneeuw op ligt.”

 

 

Hoe werkt de uv-protectie?

“De ogen zijn net als de huid gevoelig voor uv-licht. Uv-A -en uv-B-straling worden beiden in verband gebracht met oogaandoeningen, zoals snellere staarvorming en achteruitgang van het netvlies. Daarom moet het oog beschermd worden. In glazen met uv-protectie worden de schadelijke uv-golven min of meer geblokt. Hoe hoger je bijvoorbeeld in de bergen bent, hoe schadelijker de invloed van de uv-straling is. In skibrillen zit daarom de hoogst mogelijke protectie. In Nederland is de uv-straling lager dan bijvoorbeeld in Zuid-Europa, maar toch kan de straling hier ook flink oplopen”.

“Je hebt verschillende categorieën uv-protectie in glazen. Er is een schaal van 0 tot 4 waarbij 0 minimale protectie geeft. Deze moet je alleen dragen bij extreem zwaarbewolkt weer, en 4 de maximale protectie geeft, voor in de bergen. In Nederland adviseer ik categorie 3."

 

Wanneer adviseer je hoog-contrast-glazen?

“Ik adviseer deze glazen bijvoorbeeld bij golfers. Deze glazen moeten een hoog contrast bieden zodat de speler de bal goed kan volgen in de lucht. Omdat golfers hun ogen constant en snel bewegen van de lucht naar de green adviseer ik ook wat grotere glazen, dat geeft wat meer comfort, en ook de gekromde vorm voor een breed blikveld. Ook fijn voor golfers is dat de sportbril stevig zit zodat er zonder zorgen een goede swing gemaakt kan worden.”

 

Wat zijn de mogelijkheden voor zwemmers?

“Een gewone bril is bij het zwemmen erg onhandig. Je ziet dat mensen de bril afzetten als ze gaan zwemmen en dan hun medezwemmers niet zien of de handdoek niet kunnen terugvinden. Maar gelukkig hebben we zwembrillen op sterkte die hiervoor een prima oplossing bieden. Ze zijn ook heel handig voor kinderen. Met een zwembril op sterkte kunnen ze gewoon met hun vriendjes en vriendinnetjes meespelen in het water”.

“Ons advies is om niet te gaan zwemmen met contactlenzen in. Dit geldt ook voor het douchen, ook dan is het beter om je contactlenzen uit te doen. Je loopt namelijk een grotere kans om een infectie in je ogen te krijgen als je wel zwemt of douchet met lenzen in."

    

 

Kun je tennissen met een bril?

“Het valt me altijd op dat de profs die je op tv ziet bijna nooit een bril dragen. Geen sportbril, geen gewone bril maar vaak een petje om de zon uit de ogen te houden. Op dat niveau zijn ze toch te bang dat de bril afvalt, beslaat, te zwaar is of niet stevig zit. Daarom gaan ze voor contactlenzen of chirurgische behandelingen.

Maar dat wil niet zeggen dat er geen sportbrillen voor tennissers zijn. Er zijn uitstekende modellen die ook op sterkte geleverd kunnen worden. Meestal wordt er in dat geval voor een enkelvoudige bril gekozen want als de bal stuitert en weer omhoog komt kan dat lastig te zien zijn met multifocale glazen, de diepte wordt dan heel snel anders. Maar er zijn ook wel tennissende klanten die dat toch doen hoor. Je kunt er aan wennen.”

“In geval van contactlenzen altijd kiezen voor zachte lenzen, want deze lenzen sluiten iets beter aan op het hoornvlies dan vormvaste lenzen. Bij de laatste heb je kans dat er gravelstof tussen de lens en het hoornvlies komt, iets wat zeer pijnlijk kan zijn. Dit geldt trouwens ook voor kappers en mensen die in de bouw werken.“

Net als andere sporters geef ik tennissende contactlensdragers ook altijd het dringende advies om geen lenzen in te houden als je na het sporten gaat douchen. In het kraanwater in Nederland zit een parasiet die je niet in je oog wil hebben. Dus, harde lenzen uitdoen voordat je gaat douchen en daglenzen vervangen na het douchen. Eventueel voor het gemak je bril meenemen.”

 

 

Voor wie zijn meekleurende glazen handig?

Als je ’s avonds en overdag sport dan zijn meekleurende glazen handig, je hebt maar één paar glazen nodig! Maar het is ook handig met het wisselvallige Nederlandse weer en het afwisselende Nederlandse landschap. Soms fiets of loop je in een schaduwrijk bos, een ander moment op een zonnige open vlakte. Met meekleurende glazen heb je altijd een optimale lichtverhouding en je hoeft niet steeds te wisselen van bril. Ideaal, en dat is de reden waarom ik zelf deze glazen in mijn sportbril heb.”

 

 

Zijn contactlenzen de beste keus als zon en snelheid geen rol spelen?

“Als je tijdens het sporten geen bescherming nodig hebt en de zon speelt niet zo’n rol, bijvoorbeeld bij een zaalsport of teamsport, dan zijn contactlenzen verreweg de beste optie. Een bril is dan toch wat onhandig. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen bij het sporten, dat geldt ook in het dagelijks leven.”

“Tijdens het sporten zijn daglenzen ideaal om te gebruiken. Je hoeft ze namelijk niet te reinigen. Na het sporten gooi je ze weg en doe je nieuwe lenzen in of je zet een bril op.”

 

Tot slot, wat zijn je belangrijkste aanbevelingen?

  • Ga voor veiligheid! Draag bij snelheidssporten altijd een sportbril.
  • Zorg voor goede uv-protectie.
  • Kies voor polariserende glazen op het water.
  • Voor de contactlensdragers: als je gaat douchen na het sporten dan adviseren wij je lenzen van te voren uit te doen. 

Voor verdere vragen over sportbrillen, contactlenzen of een advies op maat kunt u een afspraak maken met John, of langs lopen in de optiek.

Afspraak maken
Terug naar overzicht