Uitvinding Artisan lens voor bijziendheid

In 1985 vond er een klein Nederlands wintersportcongres voor oogartsen plaats in Flaine (Frankrijk). De oogartsen skieden overdag en ’s avonds werden er presentaties gehouden. Ook Jan Worst was hier aanwezig.

Toen Jan Worst op een avond sprak over de Artisan lens voor staar, kwam er een vraag uit de zaal waarom het lensje niet gebruikt kon worden voor bijziendheid; voor mensen zonder staar, die hinder hebben van hun sterke bril. De uitvinder in Jan Worst werd uitgedaagd en hij ging aan de slag om de implantlens aan te passen in een model dat gebruikt zou kunnen worden voor bijziendheid.

In 1986 werd het eerste model geïmplanteerd. Niet door Jan Worst zelf dit keer, maar door een bevriende oogarts, dr. Paul Fechner uit Duitsland. Het was voor de eerste keer wereldwijd dat een kunstlens geïmplanteerd werd als brilvervangende chirurgie. Een uniek moment voor de oogheelkunde. Jan Worst ging de lens, die bij OPHTEC in productie was genomen, ook zelf implanteren in Groningen en Stadskanaal. In de jaren die volgden waren er meer artsen in Nederland, maar ook wereldwijd, die de lens gingen gebruiken.